Internationalisering bij IKC Het Balkon

Hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen zich bewust worden van hun afvalgedrag? Hoe kunnen we zorgen dat we minder plastic met elkaar gebruiken? Hoe komt het dat er 4,3 biljoen stukken plastic in de zee terecht zijn gekomen? En hoe zorgen we dat daar niet nog meer bij komt?

Bij IKC Het Balkon gingen de leerlingen van groep 6/7 in mei op zoek naar het antwoord op deze vragen. Zij hebben in een project samen onderzoek gedaan naar deze vraagstukken. Het bijzondere aan dit project was dat het hierbij niet alleen draaide om bewustwording van mens en maatschappij, maar dat de kinderen ook contact hebben onderhouden met een school in Baltimore in de Verenigde Staten.

Internationalisering en onderzoekend leren in een actueel en urgent thema

“Het was in het begin best ingewikkeld om al deze disciplines te combineren, zeker omdat ieder groepje van 4 kinderen met een eigen onderzoeksvraag bezig is en gekoppeld is aan een sub-groepje uit Baltimore,” aldus Stefan Roskam, leerkracht groep 6/7 op IKC Het Balkon. ”De kinderen uit Baltimore en Maassluis communiceerden met elkaar via Edmodo. Dat is een social media platform voor onderwijsinstellingen. Ik heb alle kinderen een eigen account gegeven, waardoor ze niet alleen hun schrijfvaardigheid in het Engels ontwikkelen, maar zich ook nog eens bewust worden van de omgang met sociale media. We posten alleen positief, is een van de afspraken. Hier houden ze zich heel goed aan.”

Stefan kreeg ondersteuning in dit project van Kathie diStefano: zij zet zich middels Stichting Lawine in voor educatie over o.a. zwerfafval en recycling. ”Kathie kwam vorig jaar voor het eerst bij ons op school voor een recyclingproject van een week. De kracht, het plezier en de speelsheid waarmee zij de kinderen weet te boeien is fantastisch. Haar roots liggen ook nog eens in de V.S. waardoor haar activiteiten fantastisch aansluiten bij ons EarlyBird programma.” Naast het contact dat de kinderen onderhouden met elkaar via Edmodo zijn er ook nog andere contactmomenten. Stefan vervolgt: ”Alle kinderen hebben in het Engels een kort introductiefilmpje opgenomen en dat heb ik vervolgens gemonteerd tot een introductievideo. Daarnaast staat er binnenkort een Skype-moment gepland. Ik ben heel benieuwd hoe de kinderen dat gaan ervaren!”

De wereld naar binnen en wij naar buiten!

Share Button