Tweede thuis voor jouw kleine
Peuteropvang
Leren door spelen
Kinderen zijn nieuwsgierig en spelen uit zichzelf. Ze beleven er plezier aan en kunnen er eindeloos mee bezig zijn. Vrij spel is een serieuze aangelegenheid waarbij kinderen hun fysieke, emotionele, sociale en cognitieve vermogens ontwikkelen. Door samen te spelen leren kinderen om rekening te houden met de ander. Als kinderen gevarieerd spelen, zowel klimmen, als klauteren als bouwen, hun fantasie gebruiken en goed nadenken over wat de ander bedoelt, ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen. Zo kunnen zij zich breed ontwikkelen en specifieke kennis en vaardigheden opdoen.
UN1EKe peuteropvang
Onze pedagogisch medewerkers volgen en begeleiden jouw peuter in zijn of haar ontwikkelingen en organiseren activiteiten die passen bij verschillende thema’s.
We vinden het belangrijk dat je peuter in een vaste groep komt met vaste pedagogische medewerkers. Zo went hij of zij aan de gezichten van onze collega's en dat geeft vertrouwen. We werken ook met vaste breng- en haaltijdstippen, zodat we rust kunnen creëren in de groepen.
Wat is voor- en vroegschoolse educatie (VVE)?
De programma's die we gebruiken in het kader van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) helpen ons om je peuter goed voor te bereiden op het basisonderwijs. Vaak lopen deze programma's door tot in groep 2 en werken we binnen de IKC's ook met dezelfde thema's, zodat je peuter zich in 1 lijn door kan ontwikkelen en de overstap niet zo groot is.
VVE programma's zijn ook vooral bedoeld om achterstanden weg te werken. Niet ieder kind ontwikkelt zich even snel. Sommige kinderen hebben daarom recht op extra ondersteuning voor taal en/of hun ontwikkeling, zodat zij net zoveel kansen krijgen als de andere kinderen. Als jouw kind hiervoor in aanmerking komt, geeft het Centrum voor Jeugd en Gezin een VVE-indicatie af.
Heb je een VVE-indicatie?
Peuters met een VVE-indicatie bezoeken de peuteropvang vier of vijf dagdelen per week. Dit is afhankelijk van de locatie. Je betaalt voor de eerste twee dagdelen een inkomensafhankelijke ouderbijdrage en/of
kinderopvangtoeslag. De gemeente vergoedt dan de extra dagdelen met subsidie.
Openingstijden
De openingsdagen en -tijden van onze locaties verschillen per locatie en zijn zoveel mogelijk afgestemd op de schooltijden, zodat het halen en brengen makkelijker is bij meerdere kinderen op de locatie.
Wat zijn de kosten?
De gemeente bepaalt jaarlijks de uurtarieven voor peuteropvang. Wanneer jij en je partner werken en/of studeren zijn jullie verplicht kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Je betaalt dan het maandtarief voor peuteropvang aan UN1EK en krijgt een deel van de kosten terug via de kinderopvangtoeslag. Wanneer je kunt aantonen dat je niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, betaal je een inkomensafhankelijke ouderbijdrage voor de peuteropvang. Meer informatie over de kosten vind je op de pagina opvang.
Meer informatie over kosten is terug te vinden in ons Opvangpakketten- en Tarievenboek.
Hoe schrijf je je in?
Je kunt je kind via
het ouderportaal inschrijven voor de peuteropvang. Zodra er een plaats voor jouw peuter beschikbaar is, ontvang je per e-mail een plaatsingsaanbod.