Vanessa Bot

Onderwijsassistent en medewerker BSO

"Sinds 2002 ben ik pedagogisch medewerker bij UN1EK in de kinderopvang. Alweer 2,5 jaar werk ik met veel plezier als onderwijsassistent op IKC De Regenboog in Maassluis. De eerste twee jaar waren mijn onderwijsuren verdeeld over de drie kleutergroepen, dit vond ik een mooie start op deze locatie met veel leerzame momenten in afwisselende groepen met verschillende collega's. Zo kreeg ik de mogelijkheid om van iedereen weer iets anders te leren. 

Vorig schooljaar heb ik van de directeur van mijn locatie, Hans Wijma, een geweldige kans gekregen. Via UN1EK ben ik begonnen met de opleiding tot leerkrachtondersteuner. Dat doe ik in de avonduren bij Avans Hogeschool, deze opleiding gaat net een stapje hoger dan onderwijsassistent. Wanneer ik deze zomer mijn opleiding succesvol heb afgerond, kan ik ingezet worden als leerkrachtondersteuner op IKC De Regenboog. Deze ontwikkeling is met de huidige personeelskrapte binnen het onderwijs een mooie oplossing. Nu is mijn stage mijn werk als onderwijsassistente. Hoe tof is dat! Iedere dag ben ik met veel plezier naast de juf van groep 4, in de klas te vinden.

Het werk als onderwijsassistent en als pedagogisch medewerker op de BSO vind ik een ideale combinatie. In de ochtend begin ik in de klas van 8.15 uu tot ongeveer 13.45 uur en daarna vanaf 14.30 uur tot 18.00 uur op de BSO. Tussendoor even pauzeren en dan de BSO opstarten samen met mijn topteam van opvang collega's; zij werken ook allemaal in de ochtend op de peuteropvang of in het onderwijs. 

Veel kinderen van IKC De Regenboog gaan naar onze inpandige BSO, sommige kinderen zie ik in de ochtend in mijn klas en s 'middags heb ik dezelfde kinderen op de BSO-groep. Regelmatig hoor ik van kinderen uit andere klassen: "Juf, ben je vanmiddag ook de BSO?" En andersom gebeurt dit ook. Voor de collega’s van onderwijs is het wel zo gemakkelijk om met elkaar tussendoor een korte overdracht te hebben, soms stellen onderwijs-collega's ook vragen om meer over de BSO te weten te komen. Ik vind het fijn om een schakel tussen school en de BSO te zijn.

Wat opmerkelijk voor mijn baan is, is dat ik de kinderen goed kan begrijpen als ze op de BSO zijn, je weet vaak wat ze op school hebben gedaan en snapt daardoor sneller waarom ze moe of verdrietig zijn. Wanneer er iets gebeurd is in de klas, kan ik daar extra rekening mee houden als het kind bij de BSO is. Dit kan ik dan overdragen aan opvangcollega's en ouders. Omdat ik in de IKC-raad zit kan ik ook hier mijn ervaringen goed delen en waar nodig verduidelijken. 

De combinatie van beide banen is voor iedereen in ons vak aan te raden! Op school ben ik vooral bezig met kinderen van alles te leren en te laten ontdekken, dit vind ik erg uitdagend om te doen. Het is mooi dat ik kinderen verder kan helpen in hun ontwikkeling, maar ook tot steun kan zijn van de leerkracht. Als onderwijsassistent heb ik meer tijd voor één op één aandacht; dat kan tijdens verschillende arrangementen of ik begeleid kinderen in kleine groepjes. Bijvoorbeeld tijdens de circuit lessen van taal en spelling; dan geef ik ieder kwartier een groepje van acht kinderen een spellingsles in een ander lokaal. 

Ik hoop dat ik nog lang deze UN1EKe combinatie van werk op IKC De Regenboog mag doen!"

Deel deze pagina:

"Het werk als onderwijsassistent op school en als pedagogisch medewerker op de BSO vind ik een ideale combinatie."
- Vanessa Bot (IKC De Regenboog)

Agenda

Wat is er allemaal te doen

25

december

Kerstvakantie

Bekijk alle agenda items

Contact

Neem contact met ons op!


Het UN1EK Bestuursbureau is gevestigd in Vlaardingen. Op onze locatie in de Emmastraat werken de collega’s van het bestuur, de Klantenservice en de afdelingen HRM, Financiën, Facilitair & Huisvesting, Kwaliteit & Pedagogiek en Communicatie & PR. Op de pagina Bestuursbureau vind je de snelste manier om met onze medewerkers van deze afdelingen contact op te nemen. Of vul het contactformulier in, dan reageren wij zo snel mogelijk!


Neem contact op!