VRAGEN en ANTWOORDEN over de opvang

KIJK VOOR DE MEEST ACTUELE INFORMATIE OP DE WEBSITE VAN DE RIJKSOVERHEID

Voor vragen & antwoorden over de Kinderopvang:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang

Voor vragen & antwoorden over het basis- en speciaal onderwijs:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-het-onderwijs/vragen-over-basis–en-speciaal-onderwijs

Het ministerie heeft een overzicht van vragen en antwoorden opgesteld na de aankondiging van nieuwe maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus. We hopen dat deze uw belangrijkste vragen beantwoordt.

Mag mijn kind naar de kinderopvang/gastouder?

De kinderopvang en gastouderopvang gaan dicht tot en met 6 april 2020. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.

Wanneer werk ik in een vitale/cruciale beroepsgroep?

Bekijk hier het overzicht van cruciale beroepsgroepen.


Wat als ik in een vitale/cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?

Als u uw kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kunt u een beroep doen op UN1EK.  U kunt hier een aanvraag voor indienen door contact op te nemen met de locatie (het digitale formulier voor inventarisatie is gesloten).

De lijst van cruciale beroepsgroepen die de overheid opstelt wordt steeds langer. Dit legt een grote druk op onze locaties en medewerkers, want dit betekent dat steeds meer ouders gebruik kunnen maken van de noodopvang. Daarom hebben wij een dringende oproep aan gezinnen waarbij slechts één ouder bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werkt: probeer echt eerst alles om zélf opvang te regelen. Mocht dit echt niet lukken, maak dan pas gebruik van de noodopvang. Deze regeling geldt namelijk niet als er slechts één van de ouders werkt. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we alle kinderen van mensen die de maatschappij hard nodig heeft, kunnen opvangen.
 

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?

Ja, u ontvangt dus net als altijd een factuur en u hoeft niets te doen richting de Belastingdienst of eventuele subsidies die u ontvangt. Alles blijft op dit moment nog zoals het altijd was. Wij volgen hierin de richtlijnen van de overheid. 

Dus voor nu geldt:

  • Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U heeft  uw factuur voor de maand maart waarschijnlijk al betaald. Ook voor de maand april vragen wij u de factuur te blijven betalen.
  • Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze doorbetaald.
  • U hoeft dus in principe geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten, tenzij bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt. Geef dit dan wel door aan de Belastingdienst.
  • U behoudt dan ook uw plek op de kinderopvang wanneer deze weer regulier opengaat.
  • Een deel van de kosten die u maakt voor kinderopvang bestaat uit een eigen bijdrage. Ook deze eigen bijdrage voldoet u aan de kinderopvangorganisatie.

We begrijpen dat dit in deze tijden onzekerheid voor u kan opleveren. Er komen hier ook veel vragen over bij de brancheorganisatie. Zij kijken op dit moment naar manieren om dit achteraf te repareren en wij zullen u hier zo snel mogelijk over informeren.

Moet ik mijn factuur betalen voor de TSO?
Heeft u een TSO abonnement? Net als voor de andere vormen van opvang, moet u de factuur nu betalen, zodat we de compensatie achteraf goed kunnen verwerken. 

Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?

Opvang is alleen beschikbaar voor kinderen met ouders in vitale/cruciale beroepsgroepen. Als u niet tot deze beroepsgroepen behoort. is het dringende advies om als het kan thuis te werken tot en met 6 april 2020.

 

Ik werk in een vitale/cruciale beroepsgroep en mijn kind gaat normaliter naar de kinderopvang, maar heeft nu milde  gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden)Mag ik mijn kind toch brengen?

Nee, uw kind mag niet naar de opvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

 

Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot de IKC’s en kinderopvang?

Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. Onze IKC’s  zijn nu bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in vitale/cruciale beroepsgroepen.

 

Share Button