Blog: ‘Juf, ik heb je nodig’

Babette t Hart - blogger

Wij zijn UN1EK! Onze blogger ‘Juf Babette’ werkt bij CJBS ’t Kompas en schrijft over haar gedachten en belevenissen binnen en buiten de klas.

“Wat heeft jouw kind nodig van zijn of haar leerkracht?

Een tijd waarin het onderwijs, of de werkdruk van het onderwijs, veelvuldig in het nieuws is. Insiders weten natuurlijk wat de knelpunten zijn en wat de positieve kanten van het beroep zijn. Dat geldt voor ieder beroep. Maar merken de kinderen en hun ouders zulke ontwikkelingen nu ook?

De vele wisselingen in het onderwijs, de werkdruk, de gaten vanwege tekorten in grote steden, de ‘zwaardere scholen’, een hoog personeelsverloop vanwege uitvallende starters, de vele invallers voor de groep… zomaar wat kenmerken waar een school al snel mee te maken kan krijgen. Wat doe je dan?

Allereerst is niet alles slecht. Dat wil ik eerst graag belichten. Er zijn ook veel positieve kanten aan wisselingen. Veranderingen brengen immers ontwikkelingen met zich mee en stilstaan in deze ‘snelle’ tijd brengt je niet verder. De maatschappij vraagt om mee te bewegen. Positieve gedachten:

  • Kinderen leren flexibel te zijn – een goede leerschool voor het Voortgezet Onderwijs
  • Kinderen leren voor zichzelf te werken – minder afhankelijk van de leerkracht
  • Kinderen leren meer met en van elkaar – samenwerken, overleggen en uitleg geven
  • Kinderen zien een verrijking van verschillende talenten bij volwassenen – zoveel unieke personen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook genoeg te noemen. Beperken van de nadelen en die stabiele veilige situatie waarborgen is dan zeker een belangrijke voorwaarde. Vaak lossen we dit in de volwassenwereld op. Kinderen wil je hier niet snel mee vermoeien. Terwijl zij juist dé win-win oplossingen kunnen aandragen. Zij staan voor de uitdaging, dus: “Juf, ik heb je gewoon even nodig…” wordt “Lieve kinderen, ík heb júllie gewoon even nodig!”

Ik praat veel met ‘mijn’ kinderen, ik leg situaties uit, ik ben eerlijk en ik beantwoord veel vragen, heel veel vragen. Vanuit mijn ervaring kan ik je vertellen dat de kinderen dit zeer waarderen, zeker in de bovenbouw. Die radartjes draaien soms al echt overuren over onze zorgen. Dan betrek ik ze erbij om voor geruststelling te zorgen. We zijn een groot gezin in de stamgroep en sommige kinderen ken ik al lang. Je kent elkaar dus door en door. Vandaar dat ik zo’n stap als in mijn eerste blog voor Un1ek – een echo in de groep – ook gewoon durfde te doen.

Ik deel veel met ‘mijn’ kinderen. Dat vind ik waardevol om mee te geven. Kinderen hebben dit begrip van ons ook nodig, ze willen zich gehoord voelen en gezien worden. Waar wij van groeien, groeien de kinderen ook van. Successen. Ben je enthousiast? Dan zijn zij het ook!

Hoe bereiken we dan de successen in lastigere situaties? Vanuit het oogpunt van de kinderen: wat hebben kinderen nou nodig van hun juf? Ik ben de uitdaging aangegaan en dit gaven zij als experts als antwoord: “Wij willen een eerlijke juf die ook gezellig kan zijn. Grapjes houden we van. We willen dat je goed kan uitleggen zodat we dingen snappen en leren. Blijf vooral veel over jezelf vertellen juf, want dat vinden we mooie verhalen.”

Duidelijk toch?

Liefs,
Babette

PS: Ik schrijf vanuit mijn ervaring als juf. Natuurlijk kan hier ook overal meester staan. Laten we die vooral ook niet vergeten!

Meer lezen van Babette en haar collega Kim? Volg hen op de mamablog Xazoe lifestyle

Share Button