Workshop ontwikkel je eigen wijk op IKC Het Balkon

Op vrijdag 26 januari 2018 gaven enthousiaste medewerkers van de Ontwikkelingscombinatie Balkon (OCB) en de Gemeente Maassluis workshops over gebiedsontwikkeling aan alle circa 80 kinderen uit de bovenbouwgroepen van IKC Het Balkon.

Directe aanleiding hiervoor waren verzoeken van kinderen van IKC Het Balkon om trapveldjes en (speel)pleinen aan te leggen rondom het IKC. Hier kon de OCB deels aan tegemoet komen: er is voor het gebouw een tijdelijk speelveldje aangelegd en er is een “speelspoor” toegevoegd aan het project. Door de voorspoedige woningverkopen van de afgelopen maanden start OCB binnen een jaar nu ook met de inrichting van een nieuwe, definitieve speelplek. Tot slot werd besloten om leerlingen van het IKC in deze nieuwbouwwijk via workshops mee te nemen in de wereld van gebiedsontwikkeling.

De dag ging van start met een inleiding door Jeroen de Jong van de OCB. Hij legde uit hoe het traject van eerste idee en ontwerp tot oplevering van de woningen verloopt. Na deze uitleg konden de kinderen die deelnamen aan de eerste workshopronde direct aan de slag. Doel: het zelf ontwikkelen van een nieuwe woonwijk! Als voorbereiding op de dag kregen de kinderen de opdracht om thuis van lego een woontoren te bouwen en deze mee te nemen naar de workshop.

Met behulp van allerlei inrichtingselementen (legosteentjes, strookjes papier, lijm, karton en een lege kaart van Het Balkon zijn de kinderen tijdens de workshop flink gaan knutselen. Zij werden met een vijf- stappenplan begeleid in de ontwikkeling: van nadenken over je wensen, tot het tellen van woningen (minimaal 700 woningen), en van het optimaliseren tot aan het inkleuren van het plan. Aan het einde van elke workshop werden de woontorens geplaatst. Er waren drie rondes met workshops. Elke ronde leverde een winnaar op. Timo, wethouder Keyzer en de andere juryleden kozen na rijp beraad de drie rondewinnaars. In de slotronde namen de rondewinnaars het tegen elkaar op: wie heeft het mooiste plan gemaakt?

In het bijzijn van wethouder Keijzer presenteerden de rondewinnaars hun nieuwe woonwijk. Met luid applaus is het plan van Dean, Timur, Djay, Sorana en Erdem tot winnaar verkozen! Ook werd de mooiste woontoren beloond met een prijs. Stijn mocht deze prijs ontvangen. Zowel de kinderen als de medewerkers van de Ontwikkelingscombinatie Balkon en de Gemeente Maassluis kijken terug op een waardevolle dag, waarbij de wereld weer naar binnen is gehaald!

Share Button